Artikel
oppetarkiv_magnusobrasse
Appar Internet TV Underhållning

Öppet Arkiv från SVT omstruktureras

av Joakim 8 januari 2016 08:01

Den 7 Januari ska Öppet Arkiv, SVT:s streamingtjänst för äldre material, omstruktureras. De inför ett rörligt utbud, vilket betyder att man nu endast kan se vissa program tidsbegränsat – precis som på SVTPlay. Detta ska tydligen öppna för att dels lägga till material man annars inte hade fått publicera och dels anpassa utbudet mer efter aktuella händelser och tid på året.

Känns som detta är både på gott och ont alltså och vi på Fikapausen hade nog i så fall hellre sett att allt bakas in i SVTPlay istället.

Källa: blogg.svt.se

Artikel
netflixeverywhere
Appar Film Internet Teknik Underhållning

Netflix i 130 nya länder

av Joakim 7 januari 2016 08:01

Igår under en Keynote på CES-mässan gick Netflix’ Reed Hastings ut med att de slagit på sin tjänst i 130 nya länder och därmed är tillgängliga i princip varje land i världen (förutom t ex Syrien, Nordkorea och Kina). Företaget har tidigare meddelat att de ska satsa hårt på eget material 2016 och hittills har de gjort det bra. Med tanke på att företaget redan har mycket eget material i sin portfolio är det ett smart och logiskt steg att ta.

Därmed blir det möjligt att ta med Netflix på semestern för många av oss. Ett bra steg mot ett gränsfritt internet men än handlar det inte om lika content för alla.

Källa: media.netflix.com

Artikel
reddit_ama_book_1
Böcker Internet Intressant Underhållning

Reddit släpper AMA-bok

av Joakim 6 januari 2016 09:01

Forumet Reddit brukar hålla så kallade AMA:s, kort för Ask Me Anything, där personer med t ex vissa yrken eller kända personer svarar på frågor från besökarna. Nu har man samlat det bästa från sina frågestunder och sammanställt dessa i en bok. Om du alltså känner för att läsa frågor ställda till Madonna, Bill Gates, Elon Musk, Barack Obama, Bill Murray med flera och deras svar så är denna bok någonting för dig.

Boken kostar $34,99 som offline-utgåva, tryck alltså, och $4,98 som e-bok.

Källa: askmeanythingbook.com/

Artikel
beatles
Appar Internet Musik Underhållning

Beatles kan komma till en musiktjänst i jul

av Joakim 19 december 2015 13:12

Många artister är fortfarande skeptiska till det moderna sättet att konsumera musik på. Till dem hör även de som äger rättigheterna till hela Beatles katalog. Nu florerar dock rykten att vi väldigt snart kommer att kunna lyssna på Beatles på internet, närmare bestämt redan till jul. Vilken musiktjänst det handlar om är fortfarande oklart men låt oss hoppas på Spotify, som fortfarande har större musikarkiv än konkurrenterna.

Källa: mashable.com

Artikel
google_search_starwars
Film Internet Underhållning

Google hyllar Star Wars i nytt påskägg

av Joakim 19 december 2015 13:12

Världen är Star Wars-galen för tillfället och då många som jobbar inom IT är fans, geeks och nördar är internet fullt av diverse Star Wars-ploj. Senast i raden är Google som gör om hela sökmotorn till flygande förtexter om man söker på rätt ord, nämligen: A long time ago in a galaxy far far away.

Källa: google.se

Artikel
Gaming Internet Intressant

Lantmäteriet släpper Sverige i Minecraft

av Joakim 18 december 2015 16:12

Har du någonsin varit sugen på att springa runt i din hemkommun virtuellt istället för att dra ut för lite frisk luft? Det kan du nu! Lantmäteriet har nu släppt Sveriges alla kommuner som Minecraftkartor. Varje block motsvarar 8 meter i dagsläget. Dessutom har själva spelet vissa begränsningar, vilket gör att vi får en mycket plattare värld.

Vill du ladda ned hela Sverige är det 11 GB komprimerat data du måste tanka. Uppackad handlar det om 114 GB. Vilken tur då att de flesta inte kör på ISDN längre.

Källa: lantmateriet.se

Artikel
plex-ps4
Appar Internet Teknik Underhållning

Plex nu gratis till PS3 & PS4

av Joakim 18 december 2015 16:12

Den omåttligt populära streamingtjänsten, där du själv står för innehållet, har nu plockat bort Plex Pass-kravet för sina appar på Playstation. Det betyder att man nu inte behöver ha ett abonnemang hos Plex för att få använda apparna. Basfunktionerna kommer alltså från och med nu vara gratis även på dessa plattformar.

Plex är uppdelad i två delar. Dels är Plex en massa appar, dels en serverprogramvara som du kan köra på din dator eller en server för att kunna streama videofiler till alla möjliga plattformar. Dessutom kan du streama dina ljudfiler, vilket ger dig ett eget Netflix och Spotify.  Teamet bakom Plex arbetar för att vara tillgängliga precis överallt. För närvarande hittar du inte bara appar till Windows och Mac utan även till Android, iPhone, Apple TV, Android TV, Chromecast och flera Smart TV-plattformar samt nyligen Raspberry Pi 2.

Källa: plex.tv

Artikel
google
Internet

Googlesökningar året som gått

av Joakim 18 december 2015 11:12

Google har släppt sina trender för 2015. Den som Googlades mest var Lisa Holm. Populäraste artistsökningen var Måns Zelmerlöw och den populäraste Film/TV-personligheten var Alicia Vikander. Den filmen som folk varit mest intresserad av i år är Fifty Shades of Grey respektive TV-programmet Ex on the beach. Dessutom var folk väldigt nyfikna på semmelwrappen.

Människor har även vänt sig till Google för att få svar på frågor som: Hur många kalorier har öl?, Vem är Julia Caesar? (den coolaste skådespelerskan under 1900-talet), Vad har hänt i Paris? och Hur lång är Jenny Strömstedt? Intressant fråga.

För hela listan är det bara att gå vidare hit.

Källa: google.se

Artikel
kreditkort
Internet Intressant Teknik

Crowdfunding beskattas

av Joakim 18 december 2015 10:12

Crowdfunding har växt explosionsartat de senaste åren: entrepenörer och uppfinnare tar hjälp av vanligt folk att finansiera sin produkt. Detta gör de på plattformar som Kickstarter eller Indiegogo.

Då man oftast får någonting i utbyte mot sin investering i form av en färdig produkt, har nu EU-länder gått samman och kommit överrens om att det då handlar om en förbeställning och således ett köp av en vara. Sverige kommer att följa de nya riktlinjerna och beslutar att man nu måste redovisa moms om man finansierat sitt projekt genom crowdfunding.

Att det handlar om ett köp är rätt klart, även om det inte är alla gånger någonting levereras. Dock kan de nya reglerna försvåra för unga entrepenörer, då de måste redovisa moms för någonting som inte existerar än.

Källa: computersweden.idg.se