Artikel
moto
Teknik

Motorola som varumärke ett minne blott

av Joakim 8 januari 2016 10:01

Lenovo som äger Motorola meddelar att de ska fasa ut detta som varumärke. Firman finns kvar men hädanefter kommer allt som blir kvar av förr ett av världens ledande mobilmärke gå under namnet Moto med det klassiska Motorola M:et som logga. De telefoner som inte är flaggskeppmodeller kommer gå under Lenovos märke Vibe. Exakt när detta händer är oklart men det ska ske någongång iår.

Källa: engadget.com

Artikel
kodak_super_8
Teknik

Kodak släpper ny super 8-kamera

av Joakim 7 januari 2016 18:01

En hipsters våta dröm? Nostalgi är hett idag och kanske är det därför som Kodak nu släpper en helt ny Super 8-kamera som spelar in på riktig film. Den har vissa digitala kvaliteter som t ex digital sökare, HDMI-port och USB-port. Varför man nu tror att världen behöver denna pryl vet jag inte men visst ser den snygg ut. Uppenbarligen tycker de att folk ska spela in analogt så att de kan sälja förbrukningsvara i form av Super 8-rullar. Eller?

Källa: kodak.com

Artikel
Teknik Vetenskap Video

LG visar upp flexibel skärm

av Joakim 7 januari 2016 17:01

Äntligen är framtiden här – nu är det möjligt att framställa skärmar som går att rulla ihop. Möjligheterna är oändliga och jag tänker på allt från superlätta skärmar som du kan klistra upp på väggen utan skruvar, glöm projektorer, till skärmar på kläder som visar vad någon har för funktion, för att inte nämna lättare mobiltelefoner och så vidare. Nu har LG visat upp en prototyp på CES mässan. Konceptet är givetvis inte nytt men jag är i alla fall riktigt glad över att detta är ett område, där utvecklingen går framåt.

I videon ovan från The Verge kan ni se hur det hela ser ut.

Källa: theverge.com

Artikel
netflixeverywhere
Appar Film Internet Teknik Underhållning

Netflix i 130 nya länder

av Joakim 7 januari 2016 08:01

Igår under en Keynote på CES-mässan gick Netflix’ Reed Hastings ut med att de slagit på sin tjänst i 130 nya länder och därmed är tillgängliga i princip varje land i världen (förutom t ex Syrien, Nordkorea och Kina). Företaget har tidigare meddelat att de ska satsa hårt på eget material 2016 och hittills har de gjort det bra. Med tanke på att företaget redan har mycket eget material i sin portfolio är det ett smart och logiskt steg att ta.

Därmed blir det möjligt att ta med Netflix på semestern för många av oss. Ett bra steg mot ett gränsfritt internet men än handlar det inte om lika content för alla.

Källa: media.netflix.com

Artikel
fisher_price_code_a_pillar
Teknik

Fisher-Price släpper programmerbar larv

av Joakim 6 januari 2016 10:01

Fisher-Price avslöjar att de ska släppa en leksak som kan lära småbarn grundläggande programmeringstänk. Det är en larv bestående av delar som utför någon typ av uppgift. Dessa delar kan sedan sättas ihop på olika sätt för att ”programmera” larven. Om detta verkligen ger barnet en bra start angående logiskt tänkande eller snarar någonting för nördiga föräldrar återstår att se.

Den lilla ”Code-a-pillar” visas nu upp på CES och det är oklart när den kommer släppas i butik.

Källa: gizmodo.com

Artikel
tesla_model_s
Teknik

Teslabil fattade eld vid laddning

av Joakim 2 januari 2016 10:01

Året började snöppligt för en Teslaägare igår. Bilen, som han endast haft i två dagar, började brinna medan den var ansluten till en laddningsstation i Norge. Tyvärr fanns det ingenting att göra för bilen som var av modell Tesla Model S 2014 och den totalförstördes. Orsaken är ännu oklar. Synd på en sådan trevlig bil.

Källa: di.se

Artikel
plex-ps4
Appar Internet Teknik Underhållning

Plex nu gratis till PS3 & PS4

av Joakim 18 december 2015 16:12

Den omåttligt populära streamingtjänsten, där du själv står för innehållet, har nu plockat bort Plex Pass-kravet för sina appar på Playstation. Det betyder att man nu inte behöver ha ett abonnemang hos Plex för att få använda apparna. Basfunktionerna kommer alltså från och med nu vara gratis även på dessa plattformar.

Plex är uppdelad i två delar. Dels är Plex en massa appar, dels en serverprogramvara som du kan köra på din dator eller en server för att kunna streama videofiler till alla möjliga plattformar. Dessutom kan du streama dina ljudfiler, vilket ger dig ett eget Netflix och Spotify.  Teamet bakom Plex arbetar för att vara tillgängliga precis överallt. För närvarande hittar du inte bara appar till Windows och Mac utan även till Android, iPhone, Apple TV, Android TV, Chromecast och flera Smart TV-plattformar samt nyligen Raspberry Pi 2.

Källa: plex.tv

Artikel
kreditkort
Internet Intressant Teknik

Crowdfunding beskattas

av Joakim 18 december 2015 10:12

Crowdfunding har växt explosionsartat de senaste åren: entrepenörer och uppfinnare tar hjälp av vanligt folk att finansiera sin produkt. Detta gör de på plattformar som Kickstarter eller Indiegogo.

Då man oftast får någonting i utbyte mot sin investering i form av en färdig produkt, har nu EU-länder gått samman och kommit överrens om att det då handlar om en förbeställning och således ett köp av en vara. Sverige kommer att följa de nya riktlinjerna och beslutar att man nu måste redovisa moms om man finansierat sitt projekt genom crowdfunding.

Att det handlar om ett köp är rätt klart, även om det inte är alla gånger någonting levereras. Dock kan de nya reglerna försvåra för unga entrepenörer, då de måste redovisa moms för någonting som inte existerar än.

Källa: computersweden.idg.se

Artikel
bionic_eye
Intressant Teknik Vetenskap

Blinda får syn utan ögats hjälp

av Joakim 18 december 2015 09:12

På Monash University i Australien har man tagit fram ett par glasögon som tillsammans med ett chip i hjärnan ska kunna skicka impulser till den helt utan att använda ögon. På så sätt kan de som har skadade ögon eller en skadad synnerv bli mer självständiga.

Just nu kan man endast producera en bild på en upplösning motsvarande 500 pixlar (istället för 1-2 miljoner) men det ska vara tillräckligt för att hjälpa blinda att kunna orientera sig. Kvalitén ska påminna den som uppfinnaren John Logie Bairds TV-experiment, televisor, kunde åstadkomma på 20-talet.

Källa: thenextweb.com