Recension
ant-man.38655

Ant-Man (2015)

Lilleputt, mästare över myrorna. En före detta inbrottstjuv och en gammal vetenskapsman går ihop för att stoppa en ond vetenskapsman, allt för att försona sig med sina döttrar.

Scott Lang (Paul Rudd) släpps från fängelset. Han har en liten dotter, som avgudar honom. Mamman och hennes nya kille är inte lika beundrande för innan han fått ett hederligt jobb och kan betala underhållsbidrag så får han inte träffa sin dotter.

Dr. Hank Pym (Michael Douglas), en gammal vetenskapsman skapade en dräkt som gör dess bärare liten som en myra och superstark, men han höll projektet hemligt för att den inte skulle hamna i fel händer. Den nya chefen försöker själv skapa en liknande dräkt efter Dr Pyms forskning för att sälja till armén, vilket vore förödande för mänskligheten. Dr. Pym väljer då ut Scott Lang för att ta på sig hans gamla dräkt, stjäla prototypen till den nya dräkten och radera all forskning.

Det är en typisk superhjältefilm för vårt 2010-tal med mycket humor. På så vis tycker jag att filmen är delad på många sätt. Den har alla superhjältekvaliteter samtidigt som de försöker ge mer dramatisk bakgrund till karaktärerna samt massor med ältade skämt.

För mig fungerade det inte alls. En superhjälte som kan bli liten som en myra är ett intressant koncept och jag såg fram emot vad de hade gjort utav det, men när superkraftens möjligheter och begränsningar förklaras på ett ovetenskapligt sätt tappar det trovärdighet.

Försöket till drama faller platt när karaktärerna bara bluddrar ut sina djupaste känslor till varandra utan någon som helst underton. Paul Rudd är rolig när han spelar förvirrad och häpen över superdräkten men när han i nästa stund ska vara den där coola superhjältesnubben så funkar det inte.

Berättelsen fungerar inte i slutändan och antagligen har regissörsbytet med saken att göra. Edgar Wright skrev manus och skulle regissera med potential till en riktigt bra film men han hoppade av och Peyton Reed, som har ett antal bra komedier i bagaget, tog över men skämten i den här filmen håller för låg kvalitet. Produktionsvärdet är det inget fel på. Det är snygga effekter och filmen avslutas med en spektakulär slutfight men med Michael Peñas sidekick-roll, som ska verka rolig men bara framstår som korkad, är det ingen film jag vill se igen.