Recension
der_nanny

Der Nanny (2015)

av Joakim 6 januari 2016 17:01
Lagom

Matthias Schweighöfer kommer här med sin fjärde film som regissör och huvudrollsinnehavare. Den är kul men enkel och ingenting unikt.

Der Nanny handlar om en ung och rik byggentrepenör, vars två barn har gjort det till sin uppgift att driva ut alla ”nannies” han anställer med alla möjliga medel. Samtidigt har hans, pappa Clemens (Matthias Schweighöfer), firma köpt upp ett gammalt typiskt berlinskt kvarter. Någonting som invånarna sig givetvis emotsätter. När Rolf (Milan Peschel), som bor i kvarteret, uppsöker Clemens i hans hem för att tala honom till rätta blir det plötsligt hans uppgift att ta hand om barnen.

Filmen är enkelt uppbyggd och tämligen lik Matthias Schweighöfers övriga filmer. Kulisserna är få och karaktärerna lika så. Det är en familjefilm med ett något uttjatat tema och man kan ganska lätt gissa sig till slutet bara av att känna till en bit av handlingen. Barnens ”bus” är som vanligt rop på hjälp och den ständigt upptagne fadern har i princip glömt bort hur man tillbringar tid med barn. Ingenting nytt här heller. Själva idéen med busiga rikemansungar är någonting jag i sig gärna tittar på och det öppnar för en riktigt skojig film med känslosamma undertoner. Dock är den något nedtonad.

Tyvärr saknar den trovärdighet och det är svårt att ryckas med. Det hade varit lämpligare med en något äldre huvudkaraktär. Schweighöfers ~35 år får det mer att kännas som att han är storebrodern som tar hand om sina småsyskon.

Der Nanny är varken tråkig eller dålig och har man ingenting att göra kanske man kan se den två gånger till och med. Men den lyckas inte med att skapa en illusion och den öppnar för att vara rolig men där man förväntar sig en skrattfest händer ingenting. Hade de tagit manuset och överdrivet allting några procent, så kunde det blivit riktigt bra. Nu stannar det på ett rungande okej.